Na ušití jednoduché kuchyňské chňapky budeme potřebovat:
Pro pohodlnější manipulaci jsem si ustřihla obdélníky větší, než je moje šablona obkreslená podle staré chňapky.
Látky a výztuž si poskládejte tak, abyste téměř celou chňapku ušili v jediném kroku.
Šijete-li s plátnem se zátěrem, je třeba použít na výplň ještě termolín, látka samotná je tenká a nahrazujete jí vlastně jednu z vnějších látek.
Použijete-li termolín AL, je lepší navrch dát dekorační látku, protože termolín AL nevypadá tak hezky, jako plátno s AL zátěrem.
Takto vypadá poskládaná jedna chňapka, nejprve vnitřní látka, termolín, vnější látka, plátno s AL zátěrem, termolín a vnitřní látka.
Tady je druhá varianta s termolínem AL, který dáte hliníkovou vrstvou směrem ven, tedy k vrchní dekorační látce.
Poskládejte vrstvy na sebe, vnější látku (červenou) s přesahem 3cm pro začištění horního okraje, výplň a vnitřní látku.
Obě části je lepší sešpendlit, aby se látka při šití neposunula. Na jeden vnitřní díl si nakreslete linii, po které budete šít.
Tyto vrstvy položíme na sebe a všech 6 vrstev najednou sešijeme podle nakreslené linie.
Před sešíváním nezapomeňte vložit mezi vnější látky poutko.
Takto vypadá chňapka po sešití.
Chňapku si vystřihneme a začistíme entlem. Při prostřihávání z palce je třeba střihnout až téměř k šití, ale zase si nesmíte při entlování tuto část sešít zpět. V nejvíce namáhaném místě, kde nelze začistit entlem jsem šev prošila vícekrát.
A nakonec přijde na řadu finální obšití. Nemáte-li dostatečně velké volné rameno, chňapku před ušití záložky otočte a odšijte záložku vnitřkem.
Necítíte-li se na šití bez stehování a špendlíků, v tomto kroku můžete špendlit, svorkovat i stehovat ;-)
Tak a máme hotové obě varianty, s AL zátěrem i s AL termolínem uvnitř.